Voiko himohölkkääjän ja sohvaperunan yhteishautajaiset peruuttaa?

Voiko himohölkkääjän ja sohvaperunan yhteishautajaiset peruuttaa?

6 vrk kisa 2014 Balatonfyred. 5:s päivä.

6 vrk kisa 2014 Balatonfyred. 5:s päivä.

Viikontakaisessa Helsingin Sanomien artikkelissa Himohölkkääjät päätyvät yhtä nopeasti hautaan kuin sohvaperunat toimittaja Mikko Puttonen kierrätti maailman valtalehdissä ilmestynyttä tiedeuutista. Sen – monissa riemua herättäneen – viestin mukaan ”maltillisia juoksijoita kuoli vähiten ja vauhdikkaat himohölkkääjät menettivät henkensä yhtä usein kuin liikkumattomat”. Tähän oli päädytty uudessa tutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of the American College of Cardiology – lehdessä 2015.

Tutkimuksessa verrattiin terveitä kööpenhaminalaisia sohvaperunoita kuntoilijoihin 12 vuoden ajan. Lujaa, usein ja pitkään juoksevat henkilöt menettivät henkensä yhtä usein kuin liikkumattomat sohvaperunat kyseisen tutkimuksen aikana. Hitaasti kerran, pari viikossa hölkkäävät elivät pisimpään. Tätä uutista on jaettu Facebookissa vilkkaasti niin Suomessa kuin maailmalla. Miljoonat ovat nyökytelleet päätään terveen järjen voiton ilahduttamina.

Kun uusi tiedeartikkeli ratkaisee asioita niin, että kaikki nyökyttelevät tyytyväisinä, on syytä epäillä pahinta ja kaivaa alkuperäinen tutkimus esiin. Siispä luin originaalin. Sitä ei kukaan maailman tiedetoimittajista ole tainnut ehtiä tehdä.

Tutkimuksessa verrattiin siis erilaisia hölkkääjiä iältään ja sukupuolijakautumaltaan samanlaiseen ryhmään liikkumattomia, alkutilanteessa terveitä kööpenhaminalaisia. Alkuperäiset tulokset 12 vuoden seurannasta ovat:

 • Liikkumattomat: 413 henkilöä, joista kuoli tutkimusaikana 128
 • Kevythölkkääjät: 576 henkilöä, joista kuoli tutkimusaikana 7
 • Kohtuuhölkkääjät: 262 henkilöä, joista kuoli tutkimusaikana 8
 • Himohölkkääjät: 40 henkilöä, joista kuoli tutkimusaikana 2

Liikuntaa harrastamattomia terveitä oli tutkimuksessa siis 413 henkilöä ja heistä kuoli 12 vuoden aikana tutkimuksen mukaan 128.
Hölkkääjiä oli 878 ja heistä kuoli 17.
Ero on suuri. Järkyttävä. 413/128 ja 878/17.

Toinen havainto on se, että himohölkkääjiä tutkimuksessa on 40 ja vain kaksi heistä kuoli tutkimusaikana. Kuolinsyitä ei tutkittu, joten syynä voi olla vaikka lento-onnettomuus tai tulipalo. Tämä maailmanluokan tiedeuutinen perustuu näihin kahteen kuolemantapaukseen. Jos toinen ei olisi kuollut, niin tutkijat olisivat vetäneet vastakkaisen johtopäätöksen kuin mikä nyt kiertää maailmaa ja nyökytyttää ihmisiä. Miten kummassa kuitenkaan voidaan väittää, että kaksi kuollutta 40:stä on sama kuin 128 kuollutta 413:sta. No kirjoittajat sanovatkin, ettei voida osoittaa tilastollisesti merkitsevää eroa himohölkkääjien ja liikkumattomien välillä. (Tämä johtuu puhtaasti himohölkkääjien ryhmän pienuudesta, joka on seurausta tutkijoiden rakentamasta asetelmasta.)

Tutkimus on sangen kiinnostava tuloksiltaan, kunhan ohitetaan sen erheelliset johtopäätökset. Väärien johtopäätösten saama nopea julkisuus ympäri maailmaa herättää uteliaisuuden. Vastaako se hiukan vähemmän liikkuvien salaiseen toiveeseen vastaiskusta?

Jokainen voi katsella lukuja ja miettiä itse, mitä ne kertovat liikunnan hyödyllisyydestä.

Itse jatkan omaa lenkkiharrastustani. 10 päivän kuluttua osallistun 24 tunnin juoksuun Esport Arenalla. Toukokuussa on vuorossa kuuden vuorokauden juoksun MM-kisat Unkarin Balatonfyredissä. Parilla lenkillä pitää käydä välissäkin.

5 thoughts on “Voiko himohölkkääjän ja sohvaperunan yhteishautajaiset peruuttaa?

 1. Mikko Ahola

  Jos ne kaksi himolenkkeilijää kuolivat suruun tai stressireaktioon, kun saivat pahan rasitusvamman, ja joutuivat lopettamaan addiktiivisen harrastuksensa? Onko tutkittu, mitä tapahtuu himolenkkeilijöille, jos he joutuvat sairauden vuoksi lopettamaan harrasteensa?

  1. akukopakkala Post author

   Mikko, en tiedä tutkimuksia aiheesta. Tunnen tapauksia kyllä. Ahdistusta pakkolopettaminen tuo ja jotain muuta täytyy löytää tilalle. Usein se uusi on jotain myönteistä ja rakentavaa. Ei aina.

 2. Petter Kainu

  Suoraanhan noita kuoleleitten määriä ei voi verrata, koska tuossa kontrolliryhmässä keski-ikä oli yli 60 v ja hölkkäjäryhmissä 40 v. kieppeillä. Tuossa tutkimuksessa kuolleisuus oli ikävakioitu, eli ikäerot oli otettu huomioon!

 3. Hannu Hillo

  Työssäoloaikanani luin norjalaista popularisoivaa tiedelehteä ja mieleeni jäi artikkeli, jossa kehotettiin hakemaan fyysisiä rajojaan mm. verenkiertojärjestelmän kunnossapitämiseksi. Muistuttanee moottorin karstojen polttamista kaupunkiajon jälkeen moottoritiellä. Nykyään käyn talvikaudella kuntosalilla ja päätän harjoittelun joko soutulaitteessa tai juoksumatolla. Sykemittarin nostan suorituksen aikana piippaamaan ylärajaa. Ja tuntemukset ovat aina jälkikäteen pukukopilla, että kannatti taas käydä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *