Tautimarkkinointia

 

Sunnuntain Helsingin Sanomat harrasti tautimarkkinointia. Tämä juttutyyppi on
jo tuttu, sitä on julkaissut viime aikoina myös Suomen Kuvalehti.

Tautimarkkinointi jutussa mitä miellyttävin esimerkkihenkilö kertoo todella traagisen tarinansa. Monien hoitovirhevuosien koettelemusten jälkeen on löytynyt oikea diagnoosi ja oikea lääkitys. Nyt kaikki on toisin ja henkilö nauttii helpottuneena uutta lääkecocktailiaan. Jutussa kerrotaan runsaasti erilaisia yleisiä ”oireita”, joita toivotaan ihmisten tunnistelevan itsessään ja lähipiirissään. doctor

Artikkeliin kuuluu lääkäriasiantuntija, joka kertoo edustamansa sairauden olevan vallan alidiagnosoidun Suomessa. Lääkärin sidonnaisuudet googlettamalla löytyy taustalta lääketeollisuus, joka lieneekin ollut jutun teossa – jonkin verran – aloitteellinen.

Hämmentävä mysteeri

Sunnuntain artikkelin otsikko on: ”Mania jää usein huomaamatta – Henry Käräjämiestä hoidettiin väärällä masennusdiagnoosilla viisi vuotta. Jutun aluksi kerrotaan: ”Nuoruudessa masentuneista noin viidennes osoittautuu kaksisuuntaisesta mielialahäiriöistä kärsiviksi. Silti sairauden toteamiseen menee Suomessa keskimäärin kahdeksan vuotta.”

Tässäpä mysteeri. Miksi kaksisuuntaista mielialahäiriötä ei huomata kahdeksaan masennusvuoteen vaikka terveydenhoitoa on siihen innokkaasti koulutettu>Kysymysnainen

Vihje: Tutkimusten mukaan nimenomaan masennuslääkkeet aikaansaavat monille kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Vaikutus on ikään ja käyttömäärään sidottu. Laajimmassa tutkimuksessa 41 viikon käyttöä seurasi joka kymmenennellä 10 – 14 vuotiaalla kaksisuuntainen mielialahäiriö. 15 – 19 vuotiailla joka kolmannellatoista.
Lääkitysaika tutkimuksessa oli siis keskimäärin 9 kuukautta. Pidempi käyttö lisää riskiä.

 

Rankkaa lääkitystä elämänkriiseihin

Tämänkertaisen artikkelin päähenkilö on älykäs ja aikaansaava nuori mies. Vanhempien aviero ja seurustelusuhteen purkautuminen kuitenkin masensivat häntä. ”Sain nykysuosituksiin nähden viisinkertaisia annoksia lääkettä 20 – vuotiaana. Söin 16:tta eri lääkettä 22-vuotiaana”. Henkilö joutui teho-osastolle: elimistö ei kestänyt. 23 – vuotiaana hänellä todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö. Tässä kohtaa lukija toivoo poliisin pidättäneen hoitohenkilöstön ja heidän istuvan ansaitsemaansa rangaistusta.

Artikkelissa todetaan myöhemmin asiallisesti, ettei kaksisuuntainen mielialahäiriö ole masennuksen seuraus.
Faktaa?

Jutun ohessa oleva Fakta – laatikko tyrmää jo otsikollaan: ”Mielialahäiriö on vahvasti periytyvä” ”Sairaus periytyy 60 -90 prosentin todennäköisyydellä…” Tämä ei pidä lainkaan paikkansa. Kyseessä on paha käsitesotku.
Varsin moni, jolla on mielialanvaihteluja, saa nykyisin jonkinasteisen kaksisuuntaisen mielialahäiriö diagnoosin. ( Jos vaihtelua ei ole saa jonkun muun diagnoosin.) Toimittaja ei varmaan tarkoita tätä. Ehkä hän sadviittaa vanhaan kunnon maanis-depressiivisyyteen. Faktat eivät silti osu ollenkaan.
Lukijana toivoisi nyt poliisin puuttuvan jo toimittajankin toimintaan.

Juttu täydentyy asiaankuuluvalla ”Näistä oireista kannattaa huolestua” luettelolla.
Kirjoittajalla ei ole sidonnaisuuksia lääketeollisuuteen.

Viitteet:
Mania jää usein huomaamatta: Annabella Kiviniemi, Helsingin Sanomat 14.9.2014 sivu A 8
Andres Martin et. al: Age effects on antidepressant – induced manic conversion.Arch Pediatr Adolesc Med. 2004;158:773-780 lue koko tutkimusartikkeli tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *