Seksi, rakkaus ja masennuslääkkeet

 akukopakkala-nelion-sisalla

Viime blogini jälkeen olen saanut monenlaista palautetta. Moni on kertonut seksuaalisista haittavaikutuksista, joita SSRI:n käyttö tuo mukanaan. Usealla kirjoittajalla haitat ovat säilyneet lääkkeiden käytön lopettamisesta huolimatta. Useampi mies kirjoitti seksuaalisuutensa tyystin kadonneen.

Jokusen kerran, kun olen pystynyt harrastamaan seksiä viimeisimmän puolentoista vuoden ajan, akti on tuntunut lähinnä yhtä eroottiselta kuin kättely. Lisäksi tunne-elämäni on äärimmäisesti kaventunut.” -kuvasi eräs kirjoittaja.

Masennuslääkkeiden tuottamista seksuaalisen toiminnan häiriöistä on vaikea saada selvää. Niistä ei välttämättä kerrota kenellekään, vaikka ne voivat olla hyvin merkittäviä henkilön elämänlaadulle, minäkuvalle ja mielialalle. Valitettavasti ne tulkitaan usein väärin masennuksen oireiksi.

 

Kuinka yleisiä seksuaaliset haitat ovat?

Alun perin kerrottiin, että seksuaalisia häiriöitä tulisi alle 30 prosentille SSRI:n käyttäjistä. Tulos perustui siihen, kuinka moni aktiivisesti valitti asiasta hoitavalle lääkärille. Asiaa varta vasten kysyttäessä, useimmat kuitenkin kertovat seksuaalisista vaikeuksista, joita lääkkeet aiheuttavat.

Laajassa, vuonna 2014 julkaistussa 1829:n SSRI-aineiden käyttäjän haastattelututkimuksessa lähes kaksi kolmesta (62 prosenttia) koki nimenomaan lääkkeiden aiheuttaneen heille seksuaalisia vaikeuksia. Kun asiaa on aktiivisesti tutkittu, kuva on synkentynyt entisestään. Seksuaalisia häiriöitä näyttää koituvan lähes kaikille eli 83–98 prosentille kaikista SSRI:n käyttäjistä.

Tnainenmasentunut

Halu, kiihotus, orgasmi

Tarkimmassa tehdyssä tutkimuksessa Clayton tutkimusryhmineen selvitti SSRI- (ja SNRI-aineita) käyttävien masentuneiden seksuaalisten häiriöiden määrää ja laatua. Tutkittavan ryhmän muodosti aluksi 5227 masentunutta, jotka käyttivät kyseisiä aineita.

Näistä 2113 henkilöllä osoittautui olevan yleinen laaja seksuaalisen toiminnan häiriö (global sexual dysfunction). Tämä oli odotusten mukaista. Jo aiemmin oli päädytty siihen että 30–40 prosentille käyttäjistä tulee suuria ja laaja-alaisia seksuaalisia pulmia. Tutkijat eivät kuitenkaan lopettaneet tähän. He keskittyivät seuraavaksi niihin 3114 masentuneeseen, joilla tätä yleistä seksuaalisen toiminnan häiriötä ei ollut.

Seksuaalinen toiminta voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen: haluun, kiihottumiseen ja orgasmiin. Tutkijat selvittivät, oliko tutkittavilla jollakin osa-alueella masennuslääkkeiden aiheuttamia ongelmia. Osoittautui, että 96 prosentilla naisista ja 98 prosentilla miehistä oli merkittäviä vaikeuksia vähintään yhdellä näistä alueista. Miehillä tyypillisesti seksuaalinen kiinnostuneisuus oli mennyt tai heillä ei ollut kykyä siemensyöksyyn. Naisilla pulmia oli ennen kaikkea kiihottumisessa. Nämä seikat alensivat heidän elämänlaatuaan. Vain kaksi prosenttia tutkituista SSRI:n käyttäjistä oli säästynyt seksuaalisilta vaikeuksilta.

Palautuuko koskaan?

”Itselläni lähenee 2v Cymbaltan lopetuksesta ja libidosta ei tietoakaan. Olen 29-vuotias nainen. Ennen Cymbaltaa söin vuoden verran sitalopraamia ja pari vuotta essitalopraamia. Cymbaltaa söin vajaat kolme vuotta. Onko noihin päälle jääviin häiriöihin tiedossa mitään helpotusta mistään vai pitääkö sen kanssa vain yrittää elää? Avioliitto ei voi kovin hyvin sen seurauksena…”

Osalla seksuaalinen toimintakyky palautuu normaaliksi, kun SSRI-aineiden käyttö lopetetaan, mutta osalla häiriö jää. Pitkäaikaistutkimuksia ei ole tehty, mutta tapauskertomuksia pitkäaikaisista seksuaalielämän häiriöistä on paljon.

Tutkimuksessa, jossa SSRI-aineita käyttäneet masentuneet ja sen seurauksena seksuaalisia vaikeuksia kokeneet siirtyivät toisen tyyppiseen hoitoon ja lopettivat SSRI:n käytön, kuuden kuukauden kuluttua 55 prosentilla oli joitain seksuaalisia häiriöitä jäljellä. Vertailuryhmässä, jonka masentuneet eivät olleet syöneet SSRI-aineita, seksuaalisia häiriöitä oli neljällä prosentilla.

Ensimmäisiä tutkimuksia PSSD:stä (post SSRI sexual dysfunction) eli SSRI:n käytön aiheuttamasta pitkäaikaisesta seksuaalihäiriöstä on ilmestynyt viime vuosina.

Tunne-elämän kaventuminen

Liverpoolin yliopiston vuonna 2014 julkaistu 1829 SSRI-aineiden käyttäjän haastattelututkimus selvitti SSRI-aineiden vaikutuksia käyttäjiensä tunne-elämään.

Käyttäjiltä, joilla oli jo pitkäaikaista kokemusta aineista, pyydettiin tietoa nimenomaan SSRI-aineiden aiheuttamista psyykkisistä vaikutuksista. Tutkimus oli uraauurtava. Nyt ensimmäistä kertaa potilailta itseltään kysyttiin lääkkeiden vaikutuksista heidän elämäänsä.

Vastaajista 60 prosenttia koki tunteiden puuttuvan aineiden käytön vuoksi. 52 prosenttia tunsi, ”ettei ollut oma itsensä”, ja 42 prosenttia koki myönteisten tunteidensa latistuneen. 39 prosenttia vastaajista kertoi, etteivät muut ihmiset kiinnostaneet heitä.

Tutkimustulosten prosenttimäärät antavat luultavasti liian myönteisen kuvan asiasta, sillä haastateltavat olivat pitkäaikaiskäyttäjiä, jotka halusivat syödä kyseisiä lääkkeitä. Varsin moni keskeyttää niiden syömisen melko nopeasti nimenomaan haittavaikutusten vuoksi. Heitä tässä tutkimuksessa ei ollut enää mukana.

Rakkaus

SSRI aiheuttaa myös romanttisten tunteiden puuttumista. Ihastuminen ja rakastuminen ei onnistu monilta käyttäjillä lainkaan. Pitkäaikainen SSRI:n käyttö voi siten muokata koko elämänkaarta monin tavoin.

Ihastuminen aivokemiallisena ilmiönä perustuu äkilliseen ja voimakkaaseen serotoniinitason vähenemiseen. Se synnyttää ihmisessä pakonomaisen kiintymyksen ihastuksen kohteeseen. SSRI-lääkkeet keskeyttävät tämän luonnollisen prosessin, sillä lääkitys estää serotoniinitason äkilliset romahdukset. Suomessa evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala on kiinnittänyt asiaan huomiota.

On valitettavaa, että nuorten masennusta hoidetaan näillä lääkkeillä. Nuorten masennus usein johtuu siitä, että on epäonnea rakkauselämässä, ja kun sitä hoidetaan lääkkeillä, jotka vaikuttavat serotoniinitasoon, niin henkilö ei pysty enää ihastumaan. Siinä mennään ojasta allikkoon” Rantala totesi Ylen:n haastattelussa.

Seksuaallisuutta ja tunne-elämää haittaavat vaikutukset kuuluvat kiinteästi SSRI:n käyttöön. Tätä voikin pitää SSRI-aineiden päävaikutuksena.

(Mitenkö tämä liittyy politiikkaan? Monin tavoin. Aluksi lääkärien täydennyskoulutus tulisi siirtää lääketeollisuudelta työnantajille. Rahaa säästyisi.)

4 thoughts on “Seksi, rakkaus ja masennuslääkkeet

 1. Jappe

  Toinen lääkeaine, joka aiheuttaa monille pitkäaikaisia ja pysyviäkin seksuaalisuuden häiriöitä on finasteridi. Sitä käytetään miesten kaljuuntumisen pysäyttämiseen ja alkuperäiseen tarkoitukseen eli eturauhasen liikakasvun hillitsemiseen. Itse käytin sitä hiustenlähtöön 3-4 vuotta ilman mainittavia oireita, sitten pidin kesän tauon. Kun aloitin syksyllä uudestaan, niin kahdessa viikossa meni kyky nauttia seksistä. Ajattelin että eiköhän tuo palaa kun lopetan finasteridin käytön. No eipä palannut, kun vasta noin viiden vuoden kuluttua alkoi olo olla normaalia muistuttava. Siinä meni elämäni monta tärkeää vuotta täysin tuusaksi ja avioliito hajosi. Olisin ajanut kaikki hiukset heti pois jos olisin tiennyt, että tällaiset sivuvaikutukset voivat jäädä näin pitkäaikaisiksi ja jopa pysyviksi. Pääsin sattumalta mukaan myös jenkkitutkimukseen, jossa selvitettiin asiaa. Karua luettavaa, lukemattomia uhreja, myös naiset ovat ottaneet osaa keskusteluihin, kun aviomies on menettänyt halunsa.

 2. Joku Taas

  Kiitos mielenkiintoisesta kirjasta. Sitä lukiessani tuli mieleeni seuraavanlainen kuvio.

  Ihmisellä on tarve sosiaaliseen ja seksuaaliseen kanssakäymiseen. Kun näiden perustarpeiden tyydyttäminen syystä tai toisesta estyy, ihmisen mahdollisesti ahdistuu ja masentuu. Lääkityksenä masennukseen aloitetaan SSRI-lääkitys. SSRI-lääkityksen haittavaikutukset saavat tunne-elämän kaventumaan sekä kiinnostuksen toisiin ihmisiin ja seksiin katoamaan. Näin perustarpeiden kemiallisen amputaation sivuvaikutuksena masennus hellittää toistaiseksi.

 3. Janttu

  Aloitin tietoisesti ssri lääkkeiden syömisen kun kuulin että niiden käytön seurauksena seksuaalinen halu häviää. Joskus se on näin päin helpompi kun ei kumppani ei muutenkaan halua. Lapset saavat pitää vanhempansa ja ei tarvitse vaimolta enää kinuta seksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *