Professori Gøtzsche halusi varoittaa suomalaisia lääkäreitä vaarasta.

Professori Gøtzsche halusi varoittaa suomalaisia lääkäreitä vaarasta.

latausProfessori Peter Gøtzsche on poikkeuksellinen lääketieteen tutkija. Paitsi että hän hallitsee tilastomatematiikan ja tieteellisen päättelyn erinomaisesti ja on eräs eniten arvotetuimmissa tiedelehdissä julkaissut tutkija, hän pelottomasti kyseenalaistaa vallitsevia toimintatapoja. Tällä hetkellä Peter toimii kliinisen epidemiologian professorina Kööpenhaminan ylipistossa. Hän myös johtaa pohjoismaista Cochrane – keskusta. Cochrane-keskuksissa pyritään seulomaan puolueettomasti oikeasti pätevät johtopäätökset lääketieteellisestä tutkimusmassasta. Cochrane hankkeessa on mukana tällähetkellä maailmanlaajuisesti jo 37 000 vapaaehtoista tutkijaa.

Viime vuosina Peter Gøtzsche on keskittynyt selvittämään psyykenlääkkeiden hyötyjä ja haittoja. Hänen mielestään tieteellinen näyttö osoittaa nykyään yleisesti käytössä olevien psyyken lääkkeiden olevan yleensä enemmän haitaksi kuin hyödyksi potilaille. Gøtzschen mielestä on kauheaa, että potilaat kärsivät hoitavien henkilöiden tietämättömyydestä. Hän on todennut tässä suhteessa Suomen ja Ruotsin tilanteen kaikista huonoimmaksi. Niinpä hän pyrkii tuomaan uutta tietoa lääkäreille. Gøtzsche lähetti viime marraskuussa Suomen lääkärilehdelle suomennetun artikkelinsa: “Masennuslääkkeet lisäävät itsemurhan ja väkivallan riskiä kaikenikäisillä”. Artikkelissa päädytään tieteellisen katsauksen jälkeen mm. seuraavaan lopputulokseen:

Johtopäätökset

“Enää ei voi epäillä, etteivätkö masennuslääkkeet olisi vaarallisia tai voisi aiheuttaa itsemurhia ja murhia kaikenikäisillä . Masennuslääkkeillä on monia muitakin merkittäviä haittoja, ja niiden hoidollinen hyöty on kyseenalainen. Sen vuoksi johtopäätökseni on, että niitä ei pitäisi käyttää lainkaan. On absurdia käyttää masennukseen lääkkeitä, jotka lisäävät itsemurhan vaaraa, kun psykoterapian tiedetään vähentävän sitä.” “Meidän pitäisi tehdä kaikkemme välttääksemme masennuslääkkeiden aloittamista ja auttaaksemme niitä käyttäviä lopettamaan ne pienentämällä annoksia hitaasti ja tarkassa valvonnassa. Masennuksesta kärsivien tulisi saada psykoterapiaa ja psykososiaalista tukea, ei lääkkeitä.”

 

Lääkärilehti muuttaa mieltään

Lääkärilehden toimittaja Saloheimo kiitti tekstistä ja lupasi julkaista artikkelin kunhan Peter hieman lyhentää sitä. Näin hän toimi. Silloin tuli yllättäen lehden päätoimittaja Nykäseltä viesti, että he eivät sitä julkaisekaan. Seurasi runsas kirjeenvaihto aiheesta, mutta on selvää, että tekstiä eivät lääkärit tule lehdessä näkemään. Syyn voinee lukija itse arvella. Peter Gøtzsche ärtyi suuresti, koska hänen mielestään potilaat eivät saisi joutua kärsimään lääketeollisuuden rakentamasta kuplasta. (Toisaalta jos kuplaa voisi näin helposti puhkoa, niin ei se kunnon kupla olisikaan. Itsekin olen siihen törmannyt.) Suomennettu, lyhennetty, lopullinen versio Gøtzschen artikkelista on luettavissa tässä. Voit siis vaikka tulostaa sen ja ilahduttaa sillä lääkäriäsi! Gøtzschen ja Suomen lääkärilehden sekä lääkäriliiton kirjeenvaihto on luettavissa tässä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tule kuuntelemaan Peter Gøtzscheä! Jos haluat kuunnella Peterin ajatuksia aiheesta lisää, niin hyvä mahdollisuus on tarjolla Helsingin yliopistossa 9.3. Yleisöluento:

Psykiatriset lääkehoidot saavat aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä

Päivämäärä: 9.3.2016 Kello: 18.00 – Paikka: Helsingin yliopisto, Porthania, Luentosali PII

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *