Olet pian veroparatiisiyhtiön hoivassa

nukkeSunnuntain Helsingin Sanomat avasi tärkeän aiheen. Muutama pääomasijoittaja on jakamassa hoivapalvelumarkkinat. Vanhukset, lastensuojelun kohteena olevat lapset ja mielenterveyskuntoutujat ovat monikansallisten yritysten palvelujen kohteena. Ne valtaavat markkinan nopeasti. Mitä se merkitsee taloudellisesti ja onko sillä yhteiskunnallisia vaikutuksia?

Yksityinen ei ole halvempi

Suomesta löytyy kaksi vertailua yksityisen ja julkisen sektorin vanhuspalveluiden kuluista. THL:n ja VATT: in tutkimukset vuodelta 2010. THL:n tutkimus toteaa kunnallisen palvelun olevan hyvää ja halpaa. Se on yksityisen toteuttamaa edullisempaa.

Vattin tutkimuksessa yksityinen sektori tuotti palvelut halvemmalla. Vanhukset olivat kuitenkin julkisella sektorilla lähtötilanteessa huonompikuntoisia. Julkisen sektorin hoito oli hieman parempaa, mikä vaikutti myönteisesti vanhusten vointiin. Tämä tuotti säästöjä pitkällä aikavälillä. VATT totesi, että yksityisen alhaisemmat kustannukset heikentävät niiden palvelujen vaikuttavuutta. Halvalla ei saa hyvää.

Yksityinen ei näiden tutkimusten mukaan ole ainakaan halvempi, jos laatu on samaa.

Hoivajätit jyrää muut markkinoilta

Yksityissektorin hoivapalveluissa tehdään kokemukseni mukaan erinomaista työtä. Suomalaisten hoiva-alan työntekijöiden ammattitaito ja -ylpeys ovat korkealla tasolla sekä julkisella, että yksityisellä sektorilla.

Hoivapalveluja ei silti tule päästää suuryritysten alueeksi yhtään nykyistä enempää. Nyt hoivamarkkina keskittyy nopeasti ja kilpailutuksissa jää pian jäljelle vain muutama suuri yritys. Ne kilpailevat pienet järjestöt ja yritykset ulos. Markkinaosuus kiinnostaa niitä nyt paljon enemmän kuin kannattavuus.

Tulevaisuudessa hoivapalvelut ovat hyvin merkittävä osa yhteiskuntaa. Vaikka tilanne nykyään on niiden säätelyssä kohtuullinen, tulevaisuus voi olla toinen. Pian hoivajäteille ei nimittäin ole vaihtoehtoja.

Jätti yhteistyökumppanina

Yritykset ovat notkeita. Ne myyvät palvelujaan erilaisten viestintä- ja lobbaustoimistojen avustuksella. Niiden julkinen valvonta hämärtyy kun eri osapuolet ovat vuodesta toiseen likeisessä yhteistyössä. Ostajat ja myyjät ystävystyvät, ihmiset vaihtavat työpaikkoja edes takaisin jne. Samalla kustannukset sitten nousevat kun markkinaosuudet on saavutettu. Osakeyhtiön tarkoitus on tehdä voittoa.

Yritykset tuotteistavat myös lisää erilaisia palvelukokonaisuuksia. Ne markkinoivat niitä ja saavat niihin myös asiakkaita. Huostaan otettuja lapsia on laitoksissa nyt kaksinkertainen määrä verrattuna tilanteeseen 15 vuotta sitten. Niitä vaihtoehtoja, mitä on olemassa, käytetään.

Lääkejätit

Tällainen tilanne on vallinnut terveydenhuollossa jo vuosikymmeniä lääkkeiden suhteen. Lääkärit saavat ajantasaiset tietonsa täydennyskoulutuksesta, jonka järjestää yleensä lääketeollisuus. Puhtaasti voittoa tavoittelevat yritykset ovat saaneet hyväksytyn aseman ikään kuin puolueettoman tiedon tarjoajina. Tämä kytkös tulisi purkaa ja työnantajan vastata täydennyskoulutuksista. Yhteiskunta säästäisi.

Mikäli siis annamme hoivapalvelut suuryrityksille, myös valtaa siirtyy niille, kuten lääketeollisuudelle on siirtynyt terveydenhoidossa. Se merkitsee myös kustannusten kasvua.

 

 

Katso Aku Kopakkala, Facebook

6 thoughts on “Olet pian veroparatiisiyhtiön hoivassa

  1. akukopakkala Post author

   Kirkasti näkemystä, kyllä :). Sain varsin selvästi kokea vallankäytön kummallisuuden. Puheistanihan ei ollut mitään harmia Mehiläiselle, mutta likeiset yhteistyökumppanit ei pitäneet. En suhtaudu kielteisesti järjestöjen ja yritysten toimintaan sote -jutuissa. Tämä hämärä valta vain ei ole hyvä juttu. Demokratia on vanhanaikainen ja puutteellinen juttu, mutta parasta silti.

   1. the truth is out there

    no en nyt ihan saanut vastausta tuohon. Vastasit palvelukotiyksiköitten hoidon kehittämisetä. Kuinka monta sellaista yksikköä Mehiläisellä on jotka se olisi parustanut itse ja kuinka monta sellaista jotka on ostettu muilta pois matrkkinoita sotkemasta? Toivottavasti sinulla on muitakin vaaliteemoja. .Toki ymmärrän, että tuollasen kohtelun jälkeen solidaarisuus ei ole entistä työnantajaa kohtaan suuren suuri. Mutta silti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *