akunmatkaAku Kopakkala on onnellinen ihminen, neljän aikuisen ihmisen isä, ultrajuoksija, psykologi.

Hän on toiminut ikkunanpesijänä, siivoojana, ympäristöaktivistina, poliitikkona, lomakeskusyrittäjänä, verkkokaupanpitäjänä, ryhmäterapeuttina ja konsulttina. Mehiläisessä hän johti työpsykologian, psykoterapian ja konsultoinnin palveluja 10 vuotta sekä toimi kuntoutusjohtajana viimeiset kolme vuotta.

Mieli ja sen mahdollisuudet ovat aina kiinnostaneet Akua. Hän huomasi kehonsa noin vuosikymmen sitten. Nyt hänellä on kuuden päivän ratajuoksun Suomen ennätys.

Työkseen Aku Kopakkala on saanut etsiä tapoja elää mahdollisimman hedelmällisesti erilaisten mielenpulmien kanssa. Jokainen mielenpulma on kokijansa oma ja siten ainutlaatuinen. Tämän ainutlaatuisuuden kuuntelu ja ilmiön eri puolien tarkastelu auttaa löytämään käytännön tapoja vaikkapa masennuksen kanssa selviämiseen.

( Ellen Tuomaalan tekemä – varsin luettu ja keskusteltu – intiimi haastattelu Akun elämästä.)

Aku:

”2001 alkaen toimin työ- ja mielenterveysalan johtotehtävissä Mehiläisessä. Työni päättyi MOT -ohjelmaan 2.6.2014. Minut irtisanottiin.akukopakkala-nelion-sisalla

Pohdin ohjelmassa tieteellisiä tutkimuksia, joiden mukaan terveydenhoitomme on mielenterveysasioissa melkoisen hukassa. Masennuslääkkeekkeiden haitat saattavat olla monille hyötyjä suuremmat. Tämä oli eräälle taholle epämieluisaa ja minut irtisanottiin. Tämä oli loukkaus sananvapautta kohtaan.

Olen aina halunnut toimia omantuntoni mukaan. Nuorena osallistuin toimintaan Koijärvellä, Hattuvaarassa ja Altassa. Vihreänä olin mm. Hyy:n hallituksen puheenjohtaja ja Espoon kaupunginhallituksen jäsen. Perheen kasvaessa muutimme Karjalohjalle.

Karjalohjalla olimme mm. lomakeskusyrittäjinä. Osallistuimme Vapaan kyläkoulun ja päiväkodin rakentumiseen.

Harrastan tieteenfilosofiaa, tutkimusartikkeleita ja tietokirjoittamista. Vastapainoa antaa ultajuoksuharrastus. Kuuden vuorokauden ratajuoksun Suomen ennätykseni on 644 kilometriä (2013).

Politiikkaan minua vetää nyt muutama yhteiskunnallinen pulma,

Mielen ongelmat ovat epidemia, jonka edessä terveydenhuoltomme on keinoton. Hoitotulokset ovat huonontuneet viimeisten 50 vuoden aikana. 2800 nuorta eläköityi mielenterveyssyistä 2013. Hyviä ratkaisuja on, mutta niitä ei juuri käytetä. Kuntoutujien asema suomessa on kehno. Toimin verkostoissa, joissa tätä muutetaan.

Olemme siirtyneet aatteellis-uskonnollisista arvoista työ- ja talous keskeisiin . Työ- ja talouselämä ovat kuitenkin olemassa ihmistä varten. Ei toisinpäin! Ihmisen arvo ei saa riippua henkilökohtaisesta kilpailukyvystä työelämän kilparadalla.

Taloudellisen kasvun tavoittelusta on tullut oppi, jolle ei nähdä vaihtoehtoja. Kasvunkaan tuottama vauraus ei jakaannu kaikille. Eikä vauraus aina lisää onnellisuutta. Aika pitkälti on kysymys turvallisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja itsemääräämisen kokemuksesta.”

2 thoughts on “Kuka Aku on?

  1. akukopakkala Post author

   Vaalihumusta selvisin hyvin. Elämäntilanteeni on vakaa ja selkeä, mikä antaa hyvän pohjan ”humuhommiin”. Kokemus oli kokonaisuudessaan hyvä. Kiitollinen mieli. Moni tuki, auttoi ja äänesti. Runsaat 1700 ääntä. Vielä tärkeämpää oli monet uudet ihmiset ja asiat joita kampanja toi tullessaan.
   jatkan näiden asioiden kanssa entistä tiiviimmin.
   Hyvää jatkoa sinulle1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *